Caramida in arhitectura organica

Dupa mai bine de 20 de ani de studiu al muncii lui Frank Lloyd Wright, Dan si Dianne Chrzanowski, originari din Cleveland, au avut sansa sa isi traiasca pasiunea devenind proprietari ai casei Dobkins, proiectata de Wright, o casa in care arhitectul s-a folosit de caramida pentru a-si transmite mesajul.

Proiectul apartine unei perioade din viata renumitului arhitect, perioada usoniana, in care a proiectat aproximativ 60 de case familiilor cu venit mediu. In general, ele sunt in construite in forma de L, in jurul unei gradini sau terase, pe un singur nivel. Casele sunt construite din materiale autohtone, cu acoperisuri plate, beneficiind de lumina naturala datorita lucarnelor si de incalzire in pardoseala. Conexiunea vizuala puternica intre exterior si interior este o alta caracteristica importanta a caselor de acest gen. De altfel Frank Loyd a fost unul din promotorii arhitecturii organice, care pe langa integrarea armonioasa a habitatului uman in natura, urmarea si conceperea unitara a imobilului, ca un organism unitar, conectat.

Familia Chrzanowski a petrecut ultimii 15 ani renovand casa in timp ce locuiau in ea. "Este vorba despre restaurare si pastrare, nu despre remodelare", spune Dan. "Noi, proprietarii, suntem responsabili de ingrijirea unei piese din mostenirea arhitecturala a Americii".

Planul este format dintr-o serie de triunghiuri echilaterale, repetarea motivelor sugerand unitate. Dormitoarele si baile sunt plasate pe o aripa a casei iar bucataria (sau spatiul de lucru, dupa cum o numea Wright) este plasata la intersectia laturilor facand parte dintr-un spatiu continuu care include locul de luat masa si camera de zi. Fatada casei lui Dobkins detine quintesenta design-ului usonian. Aceasta este foarte privata, in timp ce spatele ramane deschis. Caramida rosie, betonul mahon si rosu Cherokee intampina vizitatorii. Faptul ca s-au folosit trei materiale esentiale in toata casa, caramida, betonul si lemnul masiv, induce sentimentul de unitate si organicitate.

Ferestrele holului de intrare sunt astfel proiectate incat jocul de lumini si umbre creaza pe pardoseala un model format din triunghiuri. Seara holul este luminat de corpuri de iluminat triunghiulare care pastreaza aceeasi iluzie a modelului triunghiular de pe podea.

citeste tot articolul

Inscrieti-va la newsletter pentru a primi noutati si oferte prin e-mail!

2016 © Kromston - Toate drepturile rezervate